Image
Beeld Low Tech

Low Tech Festival

Van 21 tot 25 juni zijn er tal van activiteiten online gepland; op 26 juni zijn er installaties in de Roma en op diverse openlucht locaties in Borgerhout te bezichtigen.  

 

Low Tech Festival

High-tech kennen de meesten wel, maar er bestaat ook zoiets als low-tech: dat stelt het blinde geloof in nieuwe technologie in vraag, en of oude technologieën nieuwe problemen niet evengoed kunnen oplossen.
Tijdens het Low Tech Festival onderzoeken we of en hoe low-tech ons kan helpen om duurzamer te leven. We kijken niet alleen naar het verleden, maar ook naar het globale Zuiden, als inspiratie voor meer ecologische technieken en materialen.

Het festival bestaat dit jaar uit een online en uit een live gedeelte:

Image
Affiche Low Tech Festival
Tekening door Shamisa Debroey

‘Real Food For Real People’ - Online Documentaire

Bekijk de documentaire online tussen maandag 21 en vrijdag 25 juni.

Image
Affiche documentaire: Real Food For Real Humans
Beeld: Laura Zuallaert

In Kopenhagen slaagt men er in om meer dan 90% ecologische maaltijden voor 900 overheidsinstellingen te serveren. En dat voor hetzelfde budget als de ‘industriële, voorverpakte maaltijden’. Per dag bieden ze 90.000 gezonde, seizoensgebonden lokale maaltijden aan in gevangenissen, scholen, bejaardentehuizen en bij stadsdiensten.
De drijvende kracht achter deze omslag is het MADHUS, the Copenhagen House of Food.  MADHUS waardeert niet alleen het eten op, maar ook het werk in de keuken. Met kookopleidingen krijgen de koks weer aanzien. In scholen voorzien ze kooklessen en krijgen kinderen aandacht voor gezonde voeding mee.
Een hele nieuwe generatie wordt zo zelfbewust van het belang van vers, gezond eten.

We bieden de documentaire gratis aan.

Schrijf je in en ontvang de link.
 

Online Interviews

Van maandag 21 tot vrijdag 25 juni plaatsen we iedere dag een interview online.
Anke Verschueren interviewt een aantal boeiende sprekers.
 

Melle Smets

Melle Smets (1975) is een beeldend en conceptueel kunstenaar met een brede ervaring in artistiek onderzoek en sociale interventies. Als "archeoloog van het heden" verkent en interpreteert Smets de samenleving door hard op zoek te gaan naar hedendaagse landschappen. De expedities vinden hun weerslag in beeldende kunstprojecten, lezingen, publicaties en workshops. Met bestaande sociale structuren en lokale gebruiken als uitgangspunt, presenteert Smets een alternatieve kijk op ons landschap en onze cultuur. Zijn doel is om ideeën om te zetten in acties, en om een bredere participatie op gang te brengen in het vormgeven van onze omgeving. Smets is de oprichter van de stichting Aardschap, een actie-onderzoeksgroep die methoden uit kunst en wetenschap gebruikt om gemeenschappen te helpen hun omgeving te transformeren.

Image
Melle Smets tekening Spierkrachtcentrale
Tekening van de Spierkrachtcentrale door Melle Smets

Low Tech Festival: interview Melle Smets

Watch Low Tech Festival: interview Melle Smets on YouTube.
Image
Foto van Laura Zuallaert
Laura Zuallaert

Laura Zuallaert

Laura Zuallaert (1985, Leuven, België) studeerde fotografie aan het KASK College in Gent en behaalde een masterdiploma in 2011. Tijdens haar studies stapte ze geleidelijk over van foto naar film.
Tijdens het Low Tech Festival kan je haar documentaire ‘Real Food For Real People’ online bekijken
 

Low Tech Festival - interview Laura Zuallaert

Watch Low Tech Festival - interview Laura Zuallaert on YouTube.

Koos Hogeweg - Stormkop/Piazza

Piazza mixt Jongeren & Kunstenaars in explosieve projecten.

Stormkop is een uitbundige vrijhaven voor jonge en minder jonge avonturiers, bij Stormkop worden ze ondergedompeld in een wereld van kunst, filosofie, wetenschap, duurzaamheid én avontuur.  Stormkop speelt in op actuele thema’s zoals het klimaat, mobiliteit, het belang van modderglijbanen en hoe je draken temt in de winter.

Piazza en Stormkop werkten een voortraject uit met een 10 tal jongeren van JES borgerhout.

Samen bouwen ze een Low Tech installatie met afval uit de Schelde. Het resultaat kan je bewonderen op zaterdag 26 juni in de Roma.
 

Low Tech Festival - interview Koos Hogeweg

Watch Low Tech Festival - interview Koos Hogeweg on YouTube.

Bram Deryckere – DE VAN HUT

Bram Deryckere bouwt kastkastelen en installaties uit hout:
“Ik maak huishutten en kastkastelen met liefde. Maar ook met oude meubels. En met recyclagehout. Op eigen houtje. Ik ben uit het juiste hout gesneden. Sorry, ik kan er niet over ophouten. Hout is het mooiste materiaal ter wereld, daar hamer ik op.”
Tijdens het Low Tech Festival kan je op 26 juni zijn installaties ‘Mallemolen’ en ‘Schommeldraak’ bezoeken.
 

Image
Foto van Bram Deryckere
Bram Deryckere

Low Tech Festival - interview Bram Deryckere

Watch Low Tech Festival - interview Bram Deryckere on YouTube.
Image
Foto van Bram Rombouts
Bram Rombouts

Bram Rombouts – ROOFTOPTIGER

Bram Rombouts is een beeldend kunstenaar. Hij maakt kinetische machinerie, installaties, scenografie en objecten bij Rooftoptiger, een co-creatief kunstenaarscollectief dat utopisch geïnspireerde installaties bouwt, als kritische beschouwing van hedendaagse thema’s. De installaties zijn verwonderlijke, mobiele locatie-specifieke scenografieën waarin de afstand tussen maker en publiek vervaagt en de intense ontmoeting tussen beiden centraal staat. De Rooftoptiger-installaties spelen in op de frictie tussen beeldende kunst en performance. Ze mixen of herinterpreteren de spelregels van beide disciplines.
Tijdens het Low Tech Festival kan je op zaterdag 26 juni de Welvaartsmachine bezoeken.

Low Tech Festival - interview Bram Rombouts

Watch Low Tech Festival - interview Bram Rombouts on YouTube.

Installaties

Op zaterdag 26 juni kan je diverse installaties bezoeken in de Roma en op omliggende pleinen
Je kan de installaties bezoeken tussen 13.30 en 17.30 uur.
 

Image
foto van de Mallemolen
Mallemolen

De Mallemolen XL  - De Van Hut

Laar - 2140 Borgerhout

Zin in een paar rondjes onvervalst draaimolenplezier? Dat kan, op deze mallemolen uit hout. Met zijn vieren op draai-reis! Dat kan, tot de papa’s en mama’s moe zijn, want zij doen deze volledig energieneutrale manège draaien!
 

Dans Me - Ultima Thule

Moorkensplein - 2140 Borgerhout

De buiteninstallaties van Ultima Thule staan in het teken van verbinding. We trachten een link tussen mensen zichtbaar en voelbaar te maken, daar waar er op het eerste gezicht geen link lijkt te zijn. Terwijl het vandaag de dag steeds vaker lijkt te gaan over de verschillen, willen wij graag focussen op de gelijkenissen.
In Dans Me geeft het publiek leven aan onze reus. Een levenloos object op zich, maar in de handen van het publiek een levenslustig dansende figuur waar kleur en muziek van afspatten.
 

Image
foto van de installatie Dans Me
Dans Me

Installatie - JES / Stormkop / Piazza

De Roma – Turnhoutsebaan 286

Piazza en Stormkop slaan de handen in elkaar om een artistiek voortraject uit te tekenen voor jongeren (15-25 jaar), in het kader van het Low Tech Festival. 
Een 10 jongeren van JES Borgerhout zal deelnemen aan het voortraject
Ze gaan bouwen vanuit het fenomeen ‘Der Lauf der Dinge’, een beruchte werkwijze/installatie bekend van het Zwitserse kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss. Zij zijn gespecialiseerd in actie-reactie installaties met afval en dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen, voornamelijk voortgedreven door de zwaartekracht.
 

Low Tech Festival - voortraject Stormkop

Watch Low Tech Festival - voortraject Stormkop on YouTube.

Welvaartsmachine - Rooftoptiger

Mundo-a – Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout

Wereldleider of activist? Dit zijn de twee paden die u kunt bewandelen in deze welvaartsimulator.
Als fictieve wereldleider ga je op zoek naar manieren om de wereld te voorzien van economische welvaart. Wat is ervoor nodig, en hoe snel brengt het iets op? De simulator helpt je op weg. In je zoektocht word je bijgestaan door mensen met kennis van zaken.
Als activist word je via je medespeler, omstaande acteurs en skype-gesprekken met echte activisten begeleid doorheen je individuele tocht. Je ontdekt de keerzijde van snelle welvaart en komt op voor je rechten.
Beide partijen kunnen in de simulator hun stem laten gelden. Elke stem is een stapje dichter bij de bewustwording rond klimaatverantwoordelijkheid. Kom te weten wat jij kan doen.
 

Image
foto van de Welvaartsmachine
Welvaartsmachine. Beeld door Siege Dehing
Image
foto van de Schommeldraak
Schommeldraak

Schommeldraak – De Van Hut

Borgerhub – Turnhoutsebaan 92, 2140 Borgerhout

Een uit de kluiten gewassen draak ‘bewaakt’ ons festival. Ze schommelt, grommelt en kijkt scherp toe. Maar af en toe laat ze twee kindjes toe tussen haar vleugels. Wat er dan gebeurt, dat verklappen we niet…
 

Energiefiets (met bellenblaasmachine) - Lightning Tree

Centers – Engelselei, 2140 Borgerhout
De Roma - Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout

Elektriciteit is niet meer weg te denken uit ons leven. Zo verwoven zijn we met deze vorm van energie dat we er niet meer bij stil staan wat het precies betekend om elektriciteit op te wekken.
Lightning Tree is een brug die technologie en pure menselijke inspanning verbindt. 
Met onze energiefietsen kan je ervaren wat het betekent om menselijke energie om te zetten in elektrische energie. Voel de weerstand van de energiefiets groter worden wanneer er meer en meer stroom gevraagd wordt.
 

Live muziek

Op zaterdag 26 juni verrassen verschillende akoestische muzikale acts de bezoekers aan het Low Tech Festival.
Misschien kom jij ze tegen tussen 13.30 en 17.30 uur.

Prakisch

Van maandag 21 tot vrijdag 25 juni

Zaterdag 26 juni, van 13.30 tot 17.30 uur

  • Installaties in de Roma en op diverse openlucht locaties in Borgerhout.
    Gratis.
    Coronamaatregelen gelden op alle locaties.
    Blijf thuis als je je ziek voelt

Het Low Tech Festival wordt georganiseerd door 11.11.11, De Roma en District Borgerhout.
Met steun van Winkeliersvereniging BoHo 2140, Stad Antwerpen, District Borgerhout en de Europese Unie.

Naar boven

Schrijf je in voor 'Real Food for Real People'

Image
Gefinancierd door de EU

Deze activiteiten worden aangeboden met de financiële steun van de Europese Unie binnen het project 1Planet4All. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.