Image
Raqqa in 2019

Expo: 'Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gelaat toont'

activiteit

Expo + Film en Nabespreking: ‘Rebuilding Raqqa’

In het kader van de 11.11.11.-campagne 'Changemakers' trok de Morgen fotofraaf Tim Dirven naar Raqqa in Syrië. Hij bezocht er partnerorganisatie Totol, een voorbeeld van zo’n straffe changemaker. In de verwoeste Syrische stad Raqqa geeft ze nieuwe kansen aan de Syrische bevolking. Dag in dag uit maken de bezielers van Totol het verschil voor de mensen die nog in de stad leven.

De mooiste beelden zijn gebundeld in de fototentoonstelling 'Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont.'

Naar aanleiding van de expo organiseren we op zaterdag 7 november, om 14 uur een vertoning van 'Rebuilding Raqqa' met een nagesprek. 

Schrijf je in

Image
Raqqa in 2019
©️ Tim Dirven

Film en nabespreking: Rebuilding Raqqa

“Bom na bom na bom.” Dima is aardappelen aan het schillen in de keuken wanneer er raketten op haar huis worden afgevuurd. Ze verliest een been en twee vingers. Er vallen 7 doden. Allemaal burgers.

Ar-Raqqah, in het noorden van Syrië, wordt in 2014 door de jihadistische terreurbeweging IS uitgeroepen tot hoofdstad van het Kalifaat. Het is dan ook een grote symbolische overwinning tegen terreur wanneer strijders van het SDF - de Syrian Democratic Forces - de stad op 20 oktober 2017 opnieuw bevrijden. Om de weg vrij te maken voor deze Koerdisch-Arabische alliantie, wordt de stad 4 maanden lang gebombardeerd door een internationale coalitie onder leiding van de VS. Ook België maakt daar deel van uit. Bij de bombardementen vallen volgens monitoringgroep Airwars meer dan 1400 burgerdoden.

Image
Rebuilding Raqqa
©️ Roel Nollet/The Redhorse Collective

Journalist Roel Nollet en Midden-Oostenkenner Willem Staes reizen naar Raqqah om vast te leggen wat de gevolgen zijn voor de bevolking en hoe groot de uitdagingen zijn voor lokale organisaties.

Raqqah ligt nog steeds grotendeels in puin. 80 procent van de stad is verwoest. “Er is geen enkele wijk waar we geen lichamen hebben gevonden”, vertelt Yasir, het hoofd van het reddingsteam van Raqqah. Hij toont ons het huis van een Belgische Syriëstrijder. Van de 16 lichamen die ze die week onder het puin halen, zijn er 5 jihadi’s en 11 burgers.

In het vluchtelingenkamp van Ain Issa ontmoeten Roel en Willem Nawras, een loodgieter met twee kleine kinderen. “We willen terug. Maar we hebben geen huis en er is geen werk. Hoe kunnen we er dan leven?”

‘Niemand zal Raqqah weer opbouwen als er geen politieke beslissing komt,’ denkt Zozan Alosh. Ze coördineert de humanitaire hulp in de regio. Jullie zijn hier, maar waar zijn jullie politici? En waar zitten de Europese hulporganisaties?” Ondanks de belofte van Europa en de internationale gemeenschap om de stad na de bombardementen weer op te bouwen, zijn het enkel de lokale ngo’s en burgerorganisaties die ook daadwerkelijk iets ondernemen.

Totol is zo’n organisatie. Ze geven cursussen in leiderschap, Engelse les en sollicitatietraining. Hun gebouw iséén van de weinige dat nog recht staat temidden van de brokstukken. Ook Dima zit voor de eerste keer in de les. “Ik ben mijn huis, mijn been en mijn hand kwijt. Wie zal me compensatie geven? Ik zal hen niet vergeten! Nooit van mijn leven. En wat er ook gebeurt, ik zàl een job vinden.”

Een reportage van Roel Nollet ism Willem Staes
©2019 The Redhorse Collective
met de steun van het Fonds Pascal Decroos

Na de film volgt een nabespreking met:

  • Roel Nollet: journalist 
  • Willem Staes: beleidsmedewerker Midden Oosten – 11.11.11
  • Moderatie door Brigitte Herremans:  Vorser aan de Universiteit Gent waar ze onderzoek doet naar de mogelijke invloed van kunst op rechtvaardigheid in Syrië. 

Praktisch

Expo

Van dinsdag 3 november tot en met zondag 22 november
Bibliotheek Permeke - Kubus
De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen

Film en nabespreking

Zaterdag 7 november, 14 uur
Bibliotheek Permeke - Auditorium
De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen

Gratis – inschrijven verplicht

Schrijf je in

 

11.11.11 respecteert uw privacy. Wij houden ons aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). Uw gegevens gebruiken we enkel om u op de hoogte te houden van deze activiteit of, indien aangeduid, ook de volgende Zuidcafés. Deze mailinglijst wordt beheerd door 11.11.11, Broederlijk Delen en Oxfam Wereldwinkels Antwerpen. Indien u vragen hebt over de manier waarop 11.11.11 omgaat met uw persoonsgegevens, kunt u zich informeren via onze Privacyverklaring die ook op eenvoudige aanvraag verkrijgbaar is bij 11.11.11, Dienst Communicatie, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel. U kunt uw vraag ook richten aan de verantwoordelijke voor privacy van 11.11.11 (DPO): via e-mail privacy@11.be of via 11.11.11, DPO, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel