Image
Actie United For A New Normal

Jouw 11.actie in tijden van corona

Hoe organiseer ik mijn actie in coronatijd? Hoe kan dat coronaproof? Gaat dat wel samen, actie voeren en social distancen? Zeker. Ook al moeten we dit najaar wat voorzichtiger zijn, toch zullen we de strijd aanbinden tegen onrecht. Want het was nog nooit zo hard nodig. De straffe organisaties en krachtige mensen die we naar voren schuiven in onze Changemakerscampage verdienen onze steun. Op deze pagina vind je het laatste nieuws over de coronamaatregelen en tips om je actie veilig te laten verlopen.

Na de veiligheidsraad van 27 juli zijn er nieuwe maatregelen genomen om het coronavirus tegen te gaan. We zetten alles op een rijtje.

Opgelet: in bepaalde landsdelen is het organiseren van evenementen jammer genoeg volledig opgeschort. Check altijd bij je gemeente of stad of evenementen überhaupt kunnen plaatsvinden; ook voor deur-aan-deur acties. Lokaal kunnen er strengere restricties gelden.

Check je event ook via www.covideventriskmodel.be Via deze tool weet je duidelijk welke maatregelen nodig zijn om alles veilig te laten verlopen. Daarnaast heeft de Vlaamse Overheid ook een protocol uitgeschreven om events COVID-veiliger te maken.

Lees onderaan meer over alle coronarichtlijnen.

 

Laat je inspireren

Ik organiseer een socio-culturele evenementen zoals een filmvertoningen of quiz...

Het aantal mensen op evenementen is beperkt 100 personen binnen en 200 personen buiten. In het kader van contact tracing is het verplicht om de contactgegevens - telefoonnummer of e-mailadres - van je bezoekers (minstens 1 per bubbel) te noteren en 14 dagen bij te houden . In de provincie Antwerpen moet iedereen zijn gegevens noteren.

Belangrijk: vrijwilligers worden niet meegeteld in het maximum aantal bezoekers.
Het  is  aangeraden  om  te  werken  met  inschrijvingen  of  voorverkoop  voor  je  evenement. Op die manier kan je je publiekscapaciteit ook veel beter inschatten. Daarnaast zorg je ervoor dat je minder cashbetalingen moet ontvangen tijdens het evenement. Momenteel werkt 11.11.11 aan een aantal handige digitale tools om het inschrijvings -en betaalproces te vergemakkelijken. Hierover later meer!
Een telling van het aantal bezoekers is verplicht indien je niet met registratie of voorverkoop werkt. Tip: gebruik in dat geval een beperkt aantal polsbandjes om de capaciteit in het oog te houden.

De sociale bubbel bestaat uit 5 vaste personen per gezin (exclusief kinderen onder de 12 jaar) en dit tot tenminste eind augustus. Met deze bubbel zal je ook naar evenementen mogen, en in deze bubbel is afstand houden niet verplicht. Afstand houden tussen de verschillende bubbels moet tijdens een event gegarandeerd worden. Werk bijvoorbeeld met vloermarkeringen en signalisatie voor de circulatie of de looppaden.
Het dragen van mondmaskers is verplicht voor zowel vrijwilligers als bezoekers. Bezoekers die in hun bubbel zitten en ook drank consumeren, met voldoende afstand tot andere bubbels, mogen het mondmasker afzetten.

Zorg voor geschikte handgel of ontsmettingsmiddelen voor de vrijwilligers en de bezoekers. Reinig regelmatig de sanitaire voorzieningen.

Ik ga deur-aan-deur

Deur aan deur acties kunnen gewoon doorgaan, zolang je de beschermingsmaatregelen respecteert: draag zeker een mondmasker, was of ontsmet regelmatig je handen en hou altijd afstand. Bij het overhandigen van een verkoopsproduct of het uitwisselen van geld, draag je handschoenen. Betreed geen woningen waar je aanbelt en zorg dat het gesprek niet langer dan 15 minuten duurt.

Ik organiseer een eetfestijn, ontbijt … (ter plaatse)

Er kunnen maximaal 10 personen aan een tafel (exclusief kinderen jongeren dan 12 jaar). Werk zoveel mogelijk met reservaties.

Bezoekers moeten binnen en buiten de vestiging de afstand van 1,5 meter makkelijk kunnen bewaren (behalve tussen de personen die deel uitmaken van het gezelschap). Werk bijvoorbeeld met vloermarkeringen en signalisatie voor de circulatie of de looppaden.

Het dragen van mondmaskers is verplicht. Zowel voor bezoekers (indien ze niet aan tafel zitten), als voor vrijwilligers die in de keuken staan of opdienen.

Bediening aan tafel is verplicht; bestellingen opnemen aan de toog is verboden.

Zorg voor geschikte handgel of ontsmettingsmiddelen voor de vrijwilligers en de bezoekers. Reinig grondig tafels, stoelen, servieswerk en glazen na elke bezoeker. Gebruik zoveel mogelijk papieren tafellakens, napperons, placemats, servetten. Denk er ook aan om de toiletten voldoende te reinigen.

Voor menu -en drankkaarten gebruik je best borden aan de wanden of andere alternatieven. Indien er toch een menu- of drankenkaart wordt gebruikt, reinig die dan grondig na iedere klant.

Vraag de gegevens van je bezoekers op via dit formulier van de overheid.  

Belangrijk: lees deze gids van de overheid voor een volledig overzicht van de maatregelen die betrekking hebben op horeca-aangelegenheden.

Ik organiseer een sportevent

Zorg voor geschikte handgel of ontsmettingsmiddelen voor de vrijwilligers en de deelnemers. Gemeenschappelijk sportmateriaal dient voor en na het sporten schoonmaakt te worden.

Organiseer zoveel mogelijk sportactiviteiten buiten en zorg voor voldoende afstand.

De Vlaamse overheid adviseert om geen risico's te nemen en sportactiviteiten en -wedstrijden te laten plaatsvinden zonder publiek. Algemeen geldt dat je maximum 100 toeschouwers binnen en maximum 200 toeschouwers buiten mag toelaten. Voor de toeschouwers geldt hetzelfde als hetgeen we hierboven (evenementen) hebben aangehaald; dus ook de registratieplicht, de afstandsregels, het dragen van mondmaskers, e.d.  

Gebruik dit formulier voor de registratie van de deelnemers.  

 

Ben je een jaartje ouder of behoor je tot een risicogroep, of werk je met vrijwilligers die (mogelijk) in deze categorie thuishoren? Dan raden we sterk aan om dit charter te lezen. Schat je persoonlijk gezondheidsrisico en dat van anderen altijd op voorhand in. Breng de gezondheid van anderen niet in gedrang.

We volgen het laatste nieuws voor jou op de voet en staan klaar om jouw najaarsactie volop te steunen. Veiligheid van onze vrijwilligers en schenkers is daarbij een absolute prioriteit. Heb je vragen, bezorgdheden of suggesties, dan kan je ons gemakkelijk contacteren op www.11.be/contact

 

Image
Actie United For A New Normal
Image
Vrijwilligers, vechtjas tegen onrecht

In 2020 voeren we campagne voor changemakers

Changemakers zijn sterke mensen en straffe organisaties die actie ondernemen. In alle uithoeken van de wereld strijden ze voor beter. Voor mensenrechten, voor democratie, voor een planeet die blijft draaien. Broodnodig werk, dus. Daarom versterken wij hun inzet.

Blijf op de hoogte van de changemakerscampagne

In onze tweewekelijkse nieuwsbrief houden brengen we je het laatste nieuws over ons werk in het Zuiden, onze campagnes, acties en politiek werk