Image
Filmvoorstelling Rafiki Still

Sterke, inspirerende films voor secundair onderwijs

Breng het campagnethema Changemakers in je klas aan de hand van een straffe film. Laat je leerlingen kennismaken met concrete verhalen van mensen die strijden voor een duurzame toekomst.

Congo Lucha

De militanten van La Lucha (‘Lutte pour le Changement’ of ‘Strijd voor Verandering’) zetten zich in voor een betere toekomst in de Democratische Republiek Congo.

Gedurende twee jaar volgde Marlène Rabaud deze jongeren tijdens hun acties op het terrein en hun confrontaties met een steeds gewelddadiger wordende repressie van het regime van Joseph Kabila. Congo Lucha is een kostbare getuigenis van een sleutelmoment in de woelige geschiedenis van Congo.

Thema: Strijd voor democratische rechten en mensenrechten in de Democratische Republiek Congo

Link met 11.11.11-Changemaker Judith, lid van La Lucha

Vanaf 15 jaar - NL/ENG ondertiteld - 60 min - Marlène Rabaud, 2018

Rafiki

Rafiki vertelt het verhaal van Kena en Ziki, twee vrouwen die zich ondanks de politieke rivaliteit tussen hun families samen verzetten tegen de onderdrukkende maatschappij waar ze in leven. Wanneer de liefde tussen hen opbloeit wordt de druk ondraaglijk, waardoor de twee meisjes gedwongen worden om te kiezen tussen liefde en veiligheid.

Thema’s: Gender en diversiteit - LGBTQ+ - seksualiteit - discriminatie - vrouwen - Kenia

Link met 11.11.11-Changemaker Jorge

Vanaf 12  jaar - NL ondertiteld - 83 min - Wanuri Kahiu, 2018

 

Demain

Wat als oplossingen tonen en een optimistisch verhaal brengen de beste manier is om de ecologische, economische en sociale crisis op te lossen? Cyril Dion en Mélanie Laurent vertrokken samen met een vierkoppig team naar tien verschillende landen om te begrijpen wat deze catastrophe uitgelokt heeft en vooral hoe ze vermeden kan worden. Ze ontmoeten pioniers die landbouw, energie, economie, democratie en opvoeding heruitvinden. Door deze positieve en concrete initiatieven samen te brengen, ontdekken ze hoe de wereld van morgen er uit zou kunnen zien…

Thema’s: klimaat - economie - landbouw - milieu - onderwijs - voedselzekerheid

Vanaf 12 jaar - NL/FR ondertiteld - 120 min - Cyril Dion - 2015

For Sama

Een journalist en een dokter in Syrië worden verliefd in volle oorlogstijd. Terwijl hun stad Aleppo gebombardeerd wordt, trouwen ze en krijgen een dochter, Sama. Moet het jonge gezin vluchten om de veiligheid van hun kind te waarborgen, of ter plaatse blijven? Met een handheld camera registreert Sama’s moeder, journaliste Waad al-Kateab, de opstand tot aan de gedwongen evacuatie van het gezin in 2016. Gedurende die vijf jaar wordt de revolutie neergeslagen en de stad belegerd en gebombardeerd.

Al-Kateab filmt het oorlogsgeweld in al zijn bloederige details en draagt de film op aan haar dochtertje Sama, dat geboren werd terwijl de bommen vielen. Toen ze Aleppo verliet – het verzet gebroken, de stad een ruïne – smokkelde ze 12 harde schijven mee met 500 uur aan opnames. Veel dichterbij kan de oorlog niet komen. Wie deze Oscar-genomineerde documentaire ziet, krijgt de vraag niet uit zijn hoofd: hoe kon de wereld dit laten gebeuren?

Thema: vluchtelingen - mensenrechten - shrinking space

Link met 11.11.11-changemaker Rouba Mhaissen

Vanaf 16 jaarNL ondertiteld – 100 min. - Edward Watts, Waad Al-Kateab, 2019

Er is recent een rapport verschenen over de steeds uitzichtlozere situatie van Syrische vluchtelingen in Libanon en in Syrië. Meer info.

Meer info en lesmateriaal kan je vinden bij JEF.

 

Hoe reserveren?

Image
Projector
  1. Stuur een mailtje naar school@11.be, met de titel van de film, de school, de datum van vertoning en het aantal leerlingen. Opgelet! Dit is geen reservatie. Maar je helpt er ons wel enorm mee vooruit. Bedankt daarvoor.
  2. Klik op ‘boek nu’ bij de film die je wil zien.