Image
Peru

"Meer doden dan aantal dagen in functie" - grimmige balans in Peru na 50 dagen president Boluarte

Actualiteit

De onrust in Peru sinds de afzetting van Pedro Castillo eist een steeds hogere tol. De teller staat ondertussen op 58 doden en meer dan 1000 gewonden. 11.11.11-partner CNDDHH publiceerde eind vorige week een rapport waarin ze niet enkel het hoge aantal slachtoffers betreurt, maar ook de talrijke inbreuken op de mensenrechten door de politieautoriteiten hekelt. “De Peruviaanse staat richt een ongekend bloedbad aan”.  

Sinds president Dina Boluarte de plak zwaait in Peru, in navolging van haar voorganger Castillo, is de onrust in het land enkel verder geëscaleerd. Demonstranten die nieuwe verkiezingen eisen, worden met geweld door de Peruviaanse autoriteiten onderdrukt. Buitengerechtelijke executies, staatsagenten met verboden wapens, extreem geweld tegen vreedzame demonstranten en willekeurige arrestaties zijn maar een greep uit de wandaden die CNDDHH vernoemt in haar rapport. Zo kwam eind januari nog aan het licht dat de autoriteiten met een tank op universiteitsgebouwen in Lima inreden en met geweld zo’n 200 burgers onwettig oppakten. Twee dagen geleden stierf ook nog eens een 55-jarige demonstrant door een traangasgranaat, afgevuurd door de politie tijdens protesten in de hoofdstad.  

Image
Politiegeweld Peru
Het geweld in Peru escaleert © Reuters

Elite in Lima versus landelijke demonstranten

De meeste doden vielen echter niet in Lima, maar in het binnenland. Daar vindt het gros van de blokkades en protesten plaats. “In tegenstelling tot Castillo, afkomstig uit een boerenfamilie, vertegenwoordigt Boluarte de elite uit Lima die onze belangen niet behartigt”, legt protestleidster Lourdes Huanca uit, in januari nog op bezoek bij 11.11.11. Ook CNDDHH hamert op de racistische lading van het politieoptreden. “Het is geen toeval dat zo goed als alle doden op het in het binnenland vielen. In Juliaca, hoofdstad van een zuidelijke provincie, schoot de Peruviaanse politie begin deze maand minstens 17 burgers neer met de dood tot gevolg, in december richtten ze een gelijkaardig bloedbad aan in Ayacucho, een andere stad in de Andes. Aangezien de overheid volhoudt dat de ‘demonstranten elkaar hebben gedood’, komen zij hier voorlopig straffeloos onderuit. 

De politie schiet burgers uit het binnenland in het wilde weg neer. De straffeloosheid is totaal.

CNDDHH
mensenrechtenorganisatie

Middenveld vecht terug

Hoewel de Europese Unie reeds aangaf het geweld in Peru te veroordelen, blijft ze vooral aan de zijlijn hopen dat de Peruaanse overheid zelf uit de politieke impasse zal geraken.  Aangezien de tactiek van de overheid voorlopig gewelddadige repressie is, is vooral de rol van het middenveld cruciaal. CNDDHH krijgt net zoals andere organisaties af te rekenen met bedreigingen van de Resistenciagroep, een voor geweld aangeklaagde groepering die hen beschuldigt van terrorisme. 11.11.11 maakt zich dus niet enkel ernstig zorgen om het geweld tegen de bevolking, maar ook om de aanvallen op het Peruviaanse middenveld.   

“Die aanvallen onderstrepen net hun belang’, zegt Freya Rondelez, 11.11.11-medewerker in Lima. “Het middenveld vertegenwoordigt de belangen en de rechten van alle Peruaanse gemeenschappen en maakt de wandaden van de regering kenbaar naar de buitenwereld. Bij de onwettige arrestaties in de universiteit zorgde de CNDDHH er - samen met andere organisaties en activisten - mee voor dat de demonstranten de volgende dag al werden vrijgelaten.”  

Het middenveld vertegenwoordigt de belangen en de rechten van alle Peruaanse gemeenschappen en maakt de wandaden van de regering kenbaar naar de buitenwereld.

Freya Rondelez
11.11.11-medewerker in Lima